Sun. Dec 15th, 2019

„A lényeg, hogy varázslatos életem legyen, nem érdekel, meddig tart.” – Bohém Rapszódia

Legendás, történelmi, lélegzetelállító és még rengeteg magasztos kifejezéssel lehetne illetni a zenetörténelemnek az egyik legmeghatározóbb bandáját, a Queent, akikről most film készült. A zenekar születését és csillogásban telt csúcsát mutatja be az amerikai-angol életrajzi dráma Rami Malek főszereplésével.

A produkció megvalósulása nem volt nehézségektől mentes, hiszen sem a rendező, sem a főszereplő nem az lett a végleges verzióban, akit egyébként terveztek. Eredetileg Bryan Singer rendezte volna végig a filmet, de a munkafolyamat közel háromnegyedénél nézeteltérések miatt a stúdió leváltotta, és Dexter Fletcher került a direktori székbe. Ettől függetlenül Singer neve jelenik meg rendezőként a stáblistán. Freddie Mercury szerepére összesen három ember volt esélyes, elsőkörben a Boratból ismert Sacha Baron Cohen, akivel szemben előítéletei voltak Brian Maynek, az egyik eredeti tagnak és félt, hogy Cohen változata túlságosan polgárpukkasztó lenne. Ben Whishaw volt a második esélyes egy kis ideig, aztán megérkezett a Mr. Robot és mostanra már a Bohém Rapszódia főszereplője Rami Malek.

A hírek szerint a ’70-es megalakulástól a ’85-ös Live Aid koncertig kerül feldolgozásra a zenekar története, amely több kérdést is felvet. Nyilvánvaló, hogy nem csak a Queen esetében, hanem más világhírű zenekaroknál is általában a frontember kisugárzása és alakja határozza meg a bandát. Éppen ezért, ha meghalljuk, hogy Queen, rögtön Freddie Mercury neve ugrik be és nem Roger Tayloré. Bizonyára nagyobb reflektorfényt fog kapni Freddie, mint a zenekar többi tagja, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki más teljesen háttérbe lesz szorítva, feltehetően erre az alkotók is figyeltek. Bár az előzetesekben erőteljesen csak rá utaltak azzal, hogy „az egyetlen dolog, ami rendkívüli a zenéjükön kívül, az ő története”.

Az első, még éppen csak egy perces teaser után már többen zúgolódtak a rajongók soraiból arra hivatkozva, hogy Freddie ismert betegségére, az AIDS-re nem fektetnek majd elég nagy hangsúlyt, és szexuális beállítottságára sem térnek ki megfelelően. Ezek az állítások egészen bátornak és érdekesnek tűntek egy alig egy perces ízelítő alapján. Szinte biztos, hogy szó esik mindkét, Freddie életéhez tartozó jelenségről. Kérdés marad, hogy milyen formában térnek ki például a betegségére, hiszen azt csak a Live Aid-i koncert után három évvel kapta el.

Nagy dilemma volt a filmben szereplő zenék mikéntje. Nem tudták, hogy az eredeti számokat tegyék-e bele, ami egyértelműnek bizonyul elsőre, hiszen nem egy mindennapi énekes énekhangjáról beszélünk, vagy valami más módot válasszanak. Rami Malek hangja rendkívül lenyűgözte az eredeti zenekar tagjait, számukra ebből a szempontból nem volt kérdéses a szereplőválasztás. Természetesen azt akarták, hogy a legméltóságteljesebben hangozzanak a számok, ezzel adva meg a tiszteletet Freddienek és az élményt a moziban ülőknek. Végül Malek hangját mixelték össze egy hanghasonmáséval és Freddie Mercuryéval.

A film a magyar mozikba november 1-én érkezik.

Káldy Márton