Sun. Dec 15th, 2019

Egy teljesen új vizuális élmény? – Alita: Harc angyala

Nem olyan sokára, egészen pontosan február 14-én, Valentin-napon bemutatásra kerül Robert Rodriguez és James Cameron hánytatott sorsú produkciója, az Alita: Harc angyala. James Cameron régóta dédelgetett álma volt, hogy filmre vihesse a híres manga történeteit, azonban erre sokáig a nem elég fejlett technológia miatt nem volt lehetősége. A rendező híresen maximalista vizuális téren, elég csak a lassan 10 éve készülő Avatar-folytatásokra gondolni. Aztán, amikor az Avatar bődületes sikert aratott a világ mozipénztárainál, egyértelmű volt, hogy azt több rész követi majd, ami lefoglalja Cameron-t egy időre (így is lett). Ennek okán került a rendezői székbe Robert Rodriguez, míg Cameron „megmaradt” társ-forgatókönyvírónak és producernek. A filmet már többször be akarták mutatni, de mivel a stúdió nem kis pénzt ölt bele, biztosra akartak menni az anyagi sikert illetően (egyébként ez az időpont a bemutatóra még mindig nem garancia erre). Tavaly nyárról, majd decemberről így került idén februárra a bemutató dátuma.

Összeszedtünk néhány érdekességet a filmmel kapcsolatban:

  1. Robert Rodriguez el sem akarta hinni, hogy megrendezheti a filmet: „Ilyenek egyszerűen nem történnek. Ezek a fickók, mint Quentin [Tarantino] és Jim [Cameron] csak maguknak írnak forgatókönyvet rendezésre. Amikor az Avatar (2009) lett minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje, azt mondta nekem, hogy Avatar-folytatásokkal fogja tölteni karrierje hátralevő részét, így megkérdeztem ’És akkor mi lesz Alitával?’ – mert nagy rajongóként érdekelt a dolog! És ő azt mondta ’Nem hiszem, hogy valaha eljutok addig, hogy megcsináljam. Hé, ha kipofozod a forgatókönyvet, leforgathatod!’ Szóval hazavittem, egész nyáron dolgoztam rajta, lerövidítettem 130, 125 oldalra, anélkül, hogy bármit hiányolt volna belőle. Nagy ajándék volt ez. Élvezettel csináltuk; bármikor bármi kérdésem volt, csak felhívtam, vagy küldtem neki egy emailt, és mindig hatalmas részletességgel válaszolt, ez nagy segítség volt. Imád a producer lenni. A fickó eszméletlen okos. Az, hogy tanulhattam tőle, a legjobb tapasztalat volt a világon.”
  2. Habár a film élő-szereplős, a fő karakter, Alitát CG animációval keltették életre, 3-D-ben forgatva, a James Cameron által fejlesztett sztereó-leképező módszert felhasználva.
  3. James Cameron megerősítette, hogy a film Yukito Kishiro manga-sorozatának első négy könyvét dolgozza fel. Egy másik interjúban azt mondta, ha ez az alkotás sikeres lesz, két folytatás készülhet el.
  4. A Variety 2016. szeptemberi jelentése szerint a film büdzséje 175 és 200 millió dollár között van, ami a legnagyobb költségvetés, amiből Robert Rodriguez rendező valaha dolgozott.
  5. Habár a manga címe „Harci angyal Alita”, a film az „Alita: Harc angyala” címet kapta. 2010-ben Jon Landau producer azt mondta, ő ajánlotta ezt a címet, mert Cameron csak T&A filmeket csinál. A legtöbb filmjének a címe „A”-val vagy „T”-vel kezdődik, úgy, mint a Titanic, Terminátor, True Lies, Avatar.

  1. A készítők négy színésznőt teszteltek végül Alita szerepére: Zendayát, Bella Thorne-t, Maika Monroe-t és Rosa Salazart. Az utóbbi hölgy kapta végül a szerepet.
  2. Az első előzetes után vegyes érzelmeket váltott ki a közönségből Alita megjelenése, különösen a szemeinek nagysága. James Cameron a manga-szerű hatás miatt döntött emellett a dizájn mellett.
  3. A színészek között 3 Oscar-díjas (Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali) és egy Oscar-jelölt (Jackie Earle Haley) szerepel.
  4. Christoph Waltz-ot közös barátjuk, Quentin Tarantino ajánlotta Robert Rodriguez figyelmébe.
  5. Ez Robert Rodriguez első „12-éven aluliak számára nem ajánlott” korhatárbesorolású filmje.

Az első vélemények egyébként bizakodásra adnak okot, és habár a film a 2019-es év egyik legnagyobb bukása lehet, könnyen előfordulhat ennek az ellenkezője is. Mi a magunk részéről bízunk Cameronban.

Mezriczky Marcell