Sun. Dec 15th, 2019

Elkezdődött a 16. Jameson CineFest Miskolcon

Magyarország egyik fontos és nívós filmfesztiválja a tegnapi napon (szeptember 13-án) vette kezdetét és egészen szeptember 21-ig várja a látogatókat, akik számos új filmet itt láthatnak először hazai premierként.

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjait tekintve túlmutat egy átlagos filmfesztiválon, hiszen helyet kap a mozi mellett a zene, különböző kiállítások, és néhány új programot is elindítottak a szervezők.

Ebben az évben rajtol el a CineFest Adventure elnevezésű program, amely az outdoor sportok és filmek rajongóinak kínál kikapcsolódást. Ennek keretein belül például először lesz látható hazai vásznon az Oscar-díjas Free Solo című dokumentumfilm.

Egy fontos évforduló is szerepet kap, hiszen Bessenyei Ferenc születésének 100. évfordulójára emlékezve kiállítás és kerekasztal beszélgetés is lesz, amelyek a neves magyar színész munkásságával és méltó emlékével foglalkoznak.

Számos kategóriában vetítenek alkotásokat legyen az nagyjátékfilm, dokumentumfilm, kisjáték vagy kísérleti film. Az izgalmasnak és rendhagyónak ígérkező A világítótorony című darab is bemutatásra kerül Robert Pattinson és Willem Dafoe főszereplésével. Alkalom adódik, hogy a közelmúltban az Oscar-gálára benevezett magyar filmet – Akik maradtak – is szemügyre vegye a közönség. Magyar vonatkozású  alkotásból mindenképpen meg kel említeni Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmjét, amely a tokaji aszúról szól. Továbbá két rendkívül soknemzetiségű stábbal elkészített film is vetítésre kerül, a Monos és A Mennyországnak kell lennie címmel.

Ahogyan már megszokhattuk, a neves filmekkel több neves személy is érkezik a fesztiválra. Franco Nero ebben az évben Oscar-díjas feleségével, Vanessa Redgrave-vel érkezik, hogy átvegyék az Európai Mozi Nagykövete díjakat. Az HBO új saját gyártású dokumentumfilmje, a Csillagfény távolság egyik szereplője is ellátogat Miskolcra, aki történetesen a Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries. Azonban az egyik legnagyobb sztárvendég maga Őfelsége titkosügynöke lesz, George Lazenby, aki egyetlen egyszer játszotta el James Bond karakterét az 1969-es filmben, ami az Őfelsége titkosszolgálatában címet viseli. A színész érkezése több szempontból is jelentőségteljes, hiszen az egykori 007-es ügynök idén ünnepeli a 80. születésnapját, a film bemutatása pedig az 50. évfordulót, amit a közönség George Lazenby-vel tekinthet majd meg.

A miskolci Helynekem, a fesztivál ideje alatt több zenei programnak is helyet ad. Fellép többek között a Kiscsillag, Járai Márk, Pély Barna, de a Népkerti Vígadó és Sörözőben a Sky Fanatic zenekart is el lehet csípni.

A programok, vetítések és díszvendégek egésze és további részletek az alábbi oldalon megtalálhatók: https://www.cinefest.hu/