Sun. Dec 15th, 2019

Agyas és agyatlan – Halálos Iramban: Hobbs és Shaw

A Halálos Iramban-filmeket senkinek sem kell bemutatni: menő verdák, kigyúrt férfiak, szexi csajok, túlpörgetett tesztoszteron… A 18 éve mozikba kerülő első részhez képest (amiben még valóban az autóversenyzésen volt a hangsúly) a legutóbbiak már a világmegmentésről szóltak, hiszen versenyzésből nem lehet működtetni egy kilencedik filmjénél tartó franchise-t. A mostani spin-off főszereplői közül Dwayne Johnson az Ötödik sebesség-ben mutatkozott be, és hamar nélkülözhetetlen szereplő lett, új lendületet hozva magával. Hozzá hasonlóan Jason Statham is közönségkedvenccé vált, akit antihőssé léptettek elő a korábbi rosszfiú karakterhez képest. A nyolcadik rész legüdítőbb pillanatai közé tartozott, ahogy a két alfahím szívózott egymással, jött tehát az ötlet: mi lenne, ha kapnának egy saját filmet? Vin Diesel érzékelte, hogy a két „újonc” máris sokkal népszerűbb, mint saját maga, és többször hangot is adott nemtetszésének a spin-off ötletével kapcsolatban. Az már csak hab volt a tortán, hogy a stúdió emiatt csúsztatta el a „fő film” kilencedik részének bemutatóját. Vajon megérte?

Nos, a Hobbs és Shaw nem kínál zsákbamacskát: az említett rövid adok-kapok egész estés változatát nézhetjük végig, csak az idegesítő, kötelezően nagydumás mellékszereplők nélkül. A történet nem túl bonyolult: adott egy szupervírus, amivel valahogy át lehet programozni az emberek DNS-szerkezetét (ugye, milyen jól hangzik?), egy erre a vírusra hajtó gonosz szervezet, az Etheon és persze a titkosszolgálatok, akik Luke Hobbs és Deckard Shaw segítségét kérik a világ megmentésére. Az emberiség jövőjét az ember-gép hibridekben látó főgonosz, Brixton (Idris Elba) izgalmas ötlet a készítők részéről, még ha nem is kapunk arról több információt, hogy ez hogyan nézne ki a gyakorlatban (legyen annyi elég, hogy a gyengék majd meghalnak). Ezen kívül bekapcsolódik a játékba Shaw húga (a kötelező rokoni szál a franchise-ban), Hattie (Vanessa Kirby), aki tovább bonyolítja a helyzetet.

A film önironikus jellegének köszönhetően meglepően szórakoztató, sokkal inkább a bűnös élvezet kategóriájába tartozik, mint a Halálos Iramban-filmek többsége. A Johnson és Statham közti kémia letagadhatatlan, mindketten tökéletesen hozzák a kőkemény macsót, aki képtelen a másikkal együtt dolgozni. Szerencsére a rájuk írt poénok nagy része jól működik, egymás heccelése pedig csak olykor megy át túlzásba. Jól egészíti ki őket Vanessa Kirby, aki már a Mission Impossible: Utóhatásban is majdnem lenyúlta a show-t Tom Cruise-tól. A színésznő karaktere az, aki kiszakítja az izomagyakat a farokméregetésből, miatta kénytelenek olykor félretenni ellentéteiket. A Brixton-t alakító Idris Elba láthatóan jót szórakozik a gonosz szerepben, még ha nem is jut neki akkora jelentőség Johnson-ék mögött. Akad a filmben két meglepetés cameo is, amelyek derült égből villámcsapásként érik a nézőt, de kiváló poénforrást szolgáltatnak, így ezekről nem is érdemes többet mondani.

David Leitch pedig mihez máshoz értene, ha nem az ütős bunyókhoz és az akcióhoz? A kaszkadőrből lett rendező ugyan nem emeli John Wick-i magasságokba a verekedéseket (ahhoz kellene egy Keanu Reeves is), azonban láthatóan jót tesz az alkotásnak, hogy nem csak a fizikára fittyet hányó, kötelező autós üldözésekre alapozza a film akció-jellegét.

Logikát ezúttal sem érdemes keresni sem a történetben (hiszen ki érti, most akkor mit csinál ez a szervezet?), sem az akciójelenetekben (autók vs. helikopter), de ez már nem is elvárás a nézők részéről. A nagyobb probléma, hogy a romantikus, izzadtság-szagú, macsó családtoposzt ezúttal is beleerőltetik a filmbe, és ugyan nem annyira hangsúlyosan, mint a korábbi részekben, ez mégis elég ahhoz, hogy vakvágányra vezesse a finálét. A nagy családi békülések és a „majd együtt legyőzzük” klisék megtörik a film lendületét, a végső összecsapáson pedig már tényleg csak mosolyogni lehet.

Összességében mégsem lehet azt mondani, hogy ez az egész nem működik, mert a hibák ellenére az adok-kapok vicces, az akció látványos, a közönség többsége pedig pontosan tudja, mit vár ettől a filmtől a franchise többi része után. Egy kicsit túltolt, nyári akció-vígjátéknak tökéletesen beillik, legerősebb fegyverével, az öniróniával körözve le a korábbi felvonások többségét.

Mezriczky Marcell