Mon. Sep 23rd, 2019

Hamarosan rajtol a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Az ősz első napjaiban – szeptember 4. és 11. között – rendezik a 3. Budapesti Klasszikus Film Maratont. Az idei alkalommal a zene és a film kapcsolata lesz a középpontban, amelynek köszönhetően számos meghatározó alkotás kerül a vásznakra.

A zenék szinte elengedhetetlen részei a filmeknek, hiszen számos darabot vagy jelenetet rögtön a kísérő muzsikához kötünk. A Film Maraton szervezői éppen azokat a klasszikusokat vonultatják fel, kezdve a némafilmektől – hiszen akármilyen meglepő a zene itt is jelentősen hozzájárul az alkotáshoz – egészen a ’80-as évekig, amelyekben a felcsendülő dallamok a megszokottnál is hangsúlyosabbak. Néhányat kiemelve megtekinthető lesz: az elsők közül Georges Méliès számos rendezése színesben, a felújított Meseautó, a felújított és cenzúrázatlan A Tanú, a musicalek világából az Ének az esőben, Alan Parker Hírnév című darabja, Polanskitól a Kés a vízben és a Kínai negyed, a Szelíd motorosok és az imént említettekhez hasonló mestermunkák. Mind ezek mellett pedig a rendszerváltás 30. évfordulója is napirendre kerül, dokumentum- és játékfilmeket segítségül hívva a felelevenítéshez és megemlékezéshez. 

A nagy filmek mellé a fesztiválon nagy nevek is dukálnak, így a látogatóknak lehetőségük nyílik találkozni többek között a francia vígjátékok meghatározó alakjával, Pierre Richard-al. A maraton témáját tekintve fontos vendég lesz Michael Nyman, aki egyébként a fesztivál nagydíját is átveheti majd, és Udo Kier, aki a Bódy Gábor által rendezett Psyché vetítése előtt színészi pályájáról fog mesélni a hallgatóknak. Jankovics Marcellel is lesz alkalom találkozni, hiszen a Fehérlófia című filmjét a közönséggel együtt tekinti majd meg.

A fesztivál minden évben megemlékezik olyan magyar alkotókról, akik karrierjük során beleírták magukat a filmtörténelem fejezeteibe. Ez alkalommal Kertész Mihály, Rózsa Miklós és Kozma József mellett nagy hangsúlyt kap az idei évben elhunyt Andy Vajna is. 

A Film Maratonnak több helyszín is otthont biztosít, így a vetítések a Francia Intézetben, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban és a Toldi moziban lesznek, illetve szabad ég alatt a Szent István téren, emellett pedig Győrben és Egerben is lehetőség nyílik a filmezésre a fesztiválhoz kapcsolódva.

Az eseménnyel kapcsolatos további filmvetítések és részletesebb tájékoztatás elérhető a rendezvény honlapján: http://filmarchiv.hu/hu/filmmaraton/2019