Tue. Nov 19th, 2019

Megvan Magyarország nevezettje a 92. Oscar-díjátadóra

Ismét szurkolhatunk Tóth Barnabásnak!

Biztosan emlékszünk a tavaly bemutatott Susotázs című komikus rövidfilmre, amely Barnabás nevéhez fűződik, és ami sajnos nem került be a jelöltek szűk listájára.  Ez alkalommal a rendező egy egész estés nagyjátékfilmmel készül, Magyarország az Akik maradtak című filmet nevezi az Oscar-ra. Az alkotás cselekménye a második világháború után játszódik, főszerepben Hajduk Károly és Szőke Abigél látható mint Aladár és Klára. 

A történet egy középkorú orvos és egy kamaszlány érzéki románcát helyezi középpontba, ami már akkoriban is nagy bonyodalmat okozott. A világháborúnak éppen vége és már érződik a Rákosi-kor szelleme is. Túlélhető-e a szerelmük és ezáltal a veszteségek sebei?

A filmet az amerikai Telluride filmfesztiválon mutatták be először, aztán kiderült, hogy a Menemsha Films megvásárolta, így a télen az USA-ban is vetíteni fogják. Hazánkban először Miskolcon, a CineFesten lesz látható szeptember 19-én, majd utána egy héttel – szeptember 26-tól – a mozik műsorára is felkerül.

A 2020-as Oscar-gálán az Akik maradtak a „legjobb nemzetközi film” kategóriájában indulhat – ha megszavazza az Akadémia – hiszen áprilisban változtatták meg erre a régi „legjobb idegennyelvű film” kategóriát. A jelölteket január 13-án hirdetik ki, az átadó pedig 2020. február 9-én lesz esedékes Los Angelesben. Reméljük most a jelölés is összejön!