Sun. Dec 15th, 2019

X – A rendszerből törölve

„Közel kétmillió ember él ebben a városban. Naponta átlagosan négyen halnak meg öngyilkosságban. Az esetek csupán két százalékánál bizonyítható, hogy bűncselekmény történt.”

Ujj Mészáros Károly, a „Liza, a Rókatündér” kritikai- és közönségsikere után egy jóval komorabb filmmel jelentkezik hamarosan, melynek címe: X – A rendszerből törölve. A történet szerint Éva egy kimagasló képességekkel rendelkező nyomozó, akinek figyelme mindenre kiterjed. Egy olyan öngyilkossági sorozat nyomaira bukkan, ami több lehet, mint véletlen. A szövevényes ügy felgöngyölítésében segítségére lesz Péter, de vajon ki tudják-e időben bogozni a szálakat?

Az előzetesek egy ütős, csavaros filmet sejtetnek, amin egy percig sem lehet majd unatkozni. Leginkább az amerikai sorozatgyilkosos filmekhez lehetne hasonlítani (nekem David Fincher Hetedikje jutott eszembe) azt az atmoszférát, amit a trailer képsorai teremtenek. Ha rosszindulatúan akarnék fogalmazni, azt mondanám: „Ezen egyáltalán nem látszik, hogy magyar film.” De közelítsük meg más szempontból: a magyar filmek elkezdtek újra divatba jönni. Odafigyelnek a minőségükre (khmm Pappa Pia, khmm Valami Amerika 3.), és nem sajnálják a ráköltött pénz mennyiségét sem. Így születhettek meg olyan zsánerfilmek, mint amilyen a Kincsem, a Liza, a Rókatündér, vagy éppen A Viszkis. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik majd az X is.

A szereplőgárda ugyan nem garancia a sikerre, de azért bizalomra ad okot, hogy olyan színészeket láthatunk majd az alkotásban, mint Kulka János, Schneider Zoltán, Fekete Ernő, Molnár Áron, Básti Juli, Szabó Győző, vagy az Aranyélet Miklósi Márkja, Olasz Renátó. A főszereplő Évát a rendező előző filmjéhez hasonlóan Balsai Móni alakítja, akinek nagyon jól áll a kicsit skandináv krimis megtört, depresszív karakter. Az ő társa, Péter, Schmied Zoltán lesz, aki szintén szerepelt a Lizában.

Érdekesség, hogy Kulka János súlyos betegsége után szerepel a filmben, 2016-ban ugyanis életveszélyes stroke-ot kapott. Emiatt sokáig nem tudott beszélni sem, kilépett a Katona József Színházból, nem vállalt szerepeket. A beszéd még most is nehézséget okoz neki. Karaktere itt most egy néma figura, akinek szöveg híján az arcjátékával kell kifejeznie mindent. A hírek szerint a színész jól érezte magát a forgatáson.

Remélhetőleg folytatódik a sikerszéria, és egy újabb kiváló magyar filmmel gazdagodhatunk, ami talán képes lenyomni az esélyesebbnek tartott amerikai vetélytársakat, mint ahogy A Viszkis tette egy éve.

A film november 1-én érkezik a mozikba.

Mezriczky Marcell